I'm gonna slip into something comfy!

Het meest glamoureuze zinnetje dat ik tegen mezelf zeg aan het einde van de dag. Hoe zalig is het om na een drukke werkdag in iets te glippen waarmee je de hectiek van de dag van je laat afglijden? Het heeft iets van een ritueel, soms voelt het als een keurslijf dat je even naast je neerlegt. Strakke rokjes met hoge tailles of talons die je sky high maken, ruimen plaats voor een gevoel van vrijheid, gewoon helemaal jezelf zijn.

Pretty in spons

Ik mag de comfy-way dan wel heerlijk vinden. Als ik zoek naar iets comfy, dan kom ik al snel uit bij sweaters, een jogging of een sponsen ensemble dat me aan mijn kinderjaren doet denken. Ook al is het ‘spons’ aan een opmars bezig, ik vrees dat de trauma’s met dit stofje zo diep geworteld zijn dat een bepaalde generatie hier nooit meer voor zal zwichten.

Daarbij hadden de sweaters die ik vond altijd eenzelfde probleem. Ze zijn geïnspireerd op een mannenlichaam. Geblokt. Wanneer je als vrouw gezegend bent met wat rondborstigheid, dan zie je er met zo’n sweater al snel vierkant uit. Niet al te flatterend dus!

Stiekem droomde ik er altijd van om ‘iets met kleding’ te doen. Met een grootmoeder als haute-couture naaister kreeg ik al snel de liefde voor stoffen mee. En kwaliteit, want het moest maar eens niet gevoerd of deftig omgezoomd zijn. Haar naaiskills heb ik niet geërfd, de ideeën eens te meer.

Pyjama drama

Bij een rondvraag werd het snel duidelijk. Vrouwen willen graag ‘slippen in something comfy’, maar als er aangebeld wordt, willen ze niet in hun ‘pyjama’ de deur openen. Het mag comfy, maar je moet er ook in stijl mee naar de bakker kunnen. Een ontwerper van de academy en patronenmaakster zetten als eerste mee hun schouders onder het comfy stijlvol. Resultaat is een collectie zonder haast, waar je in mag gezien worden.

No sweat for the good

Comfy is één ding. Het moet ook echt goed voelen. Daarom gebruik ik stoffen die zo dicht mogelijk bij hun oorsprong blijven. Niet teveel mix van verschillende materialen en weg van het kunstmatige. Een stof die je direct op je huid draagt, moet zacht en vooral vrij zijn van giftige stoffen. Dat staat buiten kijf.

Het helpt om je ergens goed in te voelen als je weet wie het gemaakt heeft. Productie van de GLDN collectie gebeurt in Portugal in een klein atelier waar een tiental dames werken. Elk item gaat door hun handen, ze zijn betrokken bij wat ze maken en kunnen dit werk doen in goede omstandigheden. No sweat in the GLDN sweaters, thank you!

translation missing: nl.blog.comments.form_no_comments

translation missing: nl.blog.comments.approval_notice