Waarom een garderobe detox je leven een stuk makkelijker maakt.

Ieder seizoen ken ik wel zo'n crisismoment. 

'Ik heb niets om aan te doen!' roep ik dramatisch terwijl ik net alle kastdeuren wagenwijd heb opengetrokken. Mijn man komt af op mijn kreet van wanhoop en bevestigd met overduidelijke eyeroll alert 'Ja, je hebt inderdaad niets om aan te doen!'. Morrend en goed wetend dat hij mij zo maar even met de neus op de feiten drukt = een overvolle kast met meer dan voldoende spullen. Mijn excuus om te gaan shoppen zal toch iets meer onderbouwd moeten zijn.

Eender hoe. De kast is chaos en ik zie door het bos de bomen niet meer. En zolang dat gevoel heerst, weet ik dat het niet goed komt met de outfits. Ik kan nu als een kieken zonder kop gaan shoppen en mij een zoveelste item aanschaffen dat na verloop van tijd in de chaos verdwijnt. Geen optie als je meer bewust met je kleding en de dingen die je koopt wil omgaan. 

Dus start ik met orde te brengen in de chaos. Alles eruit. Elk stuk laat ik opnieuw door mijn handen gaan. Het heeft iets therapeutisch, bij ieder kledingstuk je afvragen of het je nog 'dient'. Past het nog? Heb ik het de laatste maanden of vorig seizoen gedragen? Is het een basic of was het een hype die alweer lang voorbij is? Note to self, de grootste miskopen zitten in de hype's, dus laten we dat bij een volgend winkelmoment  goed in het achterhoofd houden. 

Het gaat vlotjes. Mij verdiepen in het hoe en waarom van textiel werpt hier meteen zijn vruchten af. Polyester en goedkope stoffen gaan makkelijk op de no-go stapel. Ze voelen gewoon niet lekker en kennen een te grote impact. Daar doen we, als het even kan, liever niet meer aan mee. Ik herontdek items en stilaan komt er terug meer overzicht in de kast. De lucht klaart op, dat merk ik meteen als er zich als vanzelf nieuwe combinaties vormen.

Hoeveel stuks had je nu weer nodig voor de garderobe van je dromen? 37? Ik heb dus wel nog iets om aan te doen! Grootste plus van mijn kastdetox is nu een tevreden glimlach wanneer ik de deuren open én een gericht shoppinglijstje, want dat heb ik nu wel dubbel en dik verdiend.  

Zelf zin een garderobe detox?

  • Ga door al je stuks. Ik begin met de stuks die hangen, die kan je makkelijk verschuiven in ja/nee hoopjes. Dan haal ik de stuks per schap uit en bekijk stuk per stuk. Ik maak drie stapels: bijhouden, ander seizoen en weg. Bijhouden kan terug in de kast, ander seizoen gaat in een aparte doos of plek en weg gaat in de zak voor textiel. Twijfel je te hard over een stuk, maak dan eventueel nog een vierde stapel met 'twijfelgevallen'. Leg ze op een niet al te zichtbare plek, maar wel zo dat je er nog bij kan. Bij je volgende detox zal je merken of het nog steeds op dezelfde plek ligt en dan is de beste optie: weg.

  • Geef je kast structuur door op kleur of kleurfamilie te werken. Je kan ook indelen per categorie: t-shirts (korte of lange) mouw, sweaters, broeken, enzovoort. 

  • Inventariseer wat je hebt en zo zie je al snel wat je nog mist qua kleur of categorie. 

  • Maak eventueel een moodboard voor de stijl die je in het huidige seizoen wil dragen. Laat je niet vangen aan de hype's, maar probeer vooral trends in je eigen stijl toe te voegen. Daar heb je langer plezier van.

  • Stel je shoppinglijst samen aan de hand van je moodboard en inventaris. Je hoeft niet meteen naar de winkel te hollen om al dat nieuws aan te schaffen, doe jezelf een plezier en geef prioriteiten aan je stuks. Zo kun je vaker een goed geargumenteerd winkeldagje inlassen!😎

  • En last but not least. Je gaat nu gerichter kleding kopen die langer dan één seizoen mag meegaan. Dat heeft een impact op het milieu én in je portemonnee. Investeer in kwalitatieve stuks die helemaal jou stijl zijn en waar je lang plezier van hebt!


Buy less, choose well!

 

translation missing: nl.blog.comments.form_no_comments

translation missing: nl.blog.comments.approval_notice