Slow living. Wil dat zeggen dat ik moet gaan bankhangen?

Het moet gezegd. Traag is een woord dat niet de beste connotatie kent. We associëren traag ook gemakkelijk met lui en dat is al helemaal 'not done'. Dus wat gebeurt er dan als je het over slow living hebt?

Stiekem is er een verlangen naar. Je denkt aan rust, minder stress en kalmte. De gedachte alleen al lijkt heerlijk. Er worden zelfs nieuwe woordjes voor bedacht zoals hygge, minimalisme, misschien om er ons toch wat minder schuldig over te voelen?

Toch gunnen we ons die slow enkel op vakantie of worden we erdoor verplicht als we ziek zijn en dan nog geven we er pas aan toe als het echt echt niet meer gaat. 

Tijd dus voor een andere kijk op slow. Maar eerst wat foute info de wereld uit helpen: 

  • slow living gaat niet over de dingen traag doen of lui zijn
  • minimalisme betekent niet dat je moet gaan leven als een kluizenaar en je moet ontdoen van alle vormen van luxe
  • kiezen voor jezelf is geen egotripperij en heeft weinig te maken met shoppen en je nagels laten doen
  • hygge is meer dan wintersokken en samenzijn rond het haardvuur

Slow is intens. Slow is aandacht. Het betekent wat. Door meer 'slow' toe te laten, verdiep je je in het moment en zorg je voor een blijvende herinnering. Slow is ook kiezen voor kwaliteit en meer voor minder. 

Ik vind het vooral een way-of-life die je uitnodigt om stil te staan bij wat voor jou belangrijk is, want dat zijn we in deze drukke wereld een beetje vergeten. Wat wil ik nu zelf? En niet, wat wordt er verwacht of wie trekt het hardst aan mijn mouw voor aandacht.

Slow = intens

Stel, je moet van punt A naar punt B. Je kan rijden of wandelen. Je kiest om te wandelen. De zon schijnt. Op de weg die je aflegt ontdek je plots zaken die je nog niet eerder gezien hebt. De geur van lavendel bij de buren, vogels die zich laten horen, je waant je al snel in zuiderse oorden. Van A naar B wordt een beleving, hoe kort de afstand ook mag zijn. Je kan haastig wandelen, maar de limiet wordt aangegeven door je eigen lichaam. Al rijdend ga je nu eenmaal sneller, maar doordat het einddoel primeert als gevolg van de snelheid, gaan we compleet voorbij aan de beleving. 

Slow leven is intens, net omdat je de dingen meer gaat ervaren. Je staat stil bij wat je als evident zag. Je plant tijd, leert je eigen limieten kennen en hoe je daar de balans in kan houden. Versnellen, vertragen, stilstaan, het is zoeken naar het tempo giusto. 

Slow-en vraagt om denkwerk. Welke gewoontes, materiële zaken of personen passen bij jou? Zorgen ze voor energie, een waardevolle toevoeging of vragen ze te veel van je. Geluk is een universeel streven, maar vraagt om een heel persoonlijke invulling. Ik vind puur geluk wanneer ik me omring met familie en  vrienden waarbij ik mezelf mag zijn, die geen oordeel vormen en een warm hart toedragen. Mensen die er zijn als het nodig is en omgekeerd. Puur geluk vinden in een job of hobby die je leven net dat ietsje meer betekenis geven. Food for soul is my happy.

Slow = goed doen voor jezelf

Selfcare is a public act. Eerst voldoende zuurstof geven aan jezelf om er ook te kunnen zijn voor de ander. Wat is dat toch, dat schuldgevoel als we eens aan onszelf denken. Daar is toch niets mis me. Me-time werd dan wel verkozen tot één van de meest irritante woorden van 2017, de inhoud ervan mogen we zeker niet overboord te gooien. 

Tijd investeren in jezelf, zowel fysiek als mentaal, maakt gewoon deel uit van je topprioriteiten. Vrouw zijn is nu eenmaal topsport en dat vraagt een goede balans in geest en lichaam. 

Slow = betekenis

We zijn gewend aan de afleiding of ge-ping van elke dag en hebben leren multitasken als de beste. We voelen ons opgejaagd en laat het allemaal alsjeblieft een beetje vooruitgaan! Tegelijk zijn we doodmoe en vragen we ons af waarom we de slaap niet kunnen vatten. 

Zullen we die hardnekkige mythe van fantastisch te zijn in multitasken dan ook maar voor goed de wereld uit helpen? Er is niets stoers of geweldig aan multitasken. Je verhoogt zo vooral de druk voor jezelf en de taak neemt meer tijd dan nodig. 

Happy slow

Van drukte naar een happy slow manier van leven gebeurt niet vanzelf. Het hoeft ook niet meteen alles of niets. Geef jezelf de tijd om erin te groeien, want jouw slow zal er ook weer anders uitzien dan die van je buur of vriendin. Begin alvast met kleine aanpassingen te maken in je leven en sta open om hier dieper in te gaan. Ik ben zelf nog volledig op het slow-ontdekkingspad, dus je vindt regelmatig nieuwe blogs over het inpassen van meer slow in je leven. 

En nu aan jou, wat is het eerste waar jij in gaat slow-en?  

translation missing: nl.blog.comments.form_no_comments

translation missing: nl.blog.comments.approval_notice