Waarom moddertijd even belangrijk is als toptijd

Het begint een jaarlijkse date te worden, de academy van Artemis Brussel. Ieder jaar in juni zetten ze enkele knallers van sprekers op de agenda en ook dit jaar zijn ze daar weer mooi in geslaagd. Isabelle Hoebrechts, CEO van Instituut voor Neurocognitivsm en Professor Elke Van Hoof, burn-out specialiste en vaste gast in De Afspraak op Canvas, sieren die middag het podium.

Thema van de dag: 'Help, hoe overleef ik deze VUCA-wereld'. Vuca? Euhm. Ik ben nog niet helemaal mee. Maar ik maak me geen zorgen, met die sprekers op het programma vertrouw ik erop dat het een boeiende middag zal worden. Zelf zit ik echter met klamme handjes en vraag me af waarom ik 'ok' heb gezegd op de vraag van Suyin, dé madam die Artemis Brussel in goede banen leidt. Of ik niet wou komen pitchen over GLDN? vroeg ze me. In gedachte houdend dat dat een schitterende opportuniteit is en pitchen altijd uit mijn comfortzone zal zijn, zei ik 'ja' voor ik er klaar voor was. 

'Drie minuten. Ach, da's direct voorbij' herhaal ik mezelf in de auto richting Brussel. Daarna wandel ik met GLDN pak en zak door hartje Brussel. Ik pitch die middag niet alleen. Katrien van Studio Mimoire is ook van de partij. Mijn bondgenoot voor de middag. Onze standjes zijn opgezet en de eerste dames vullen de ruimte.

Isabelle bijt de spits af. In een mum van tijd is het publiek helemaal in de ban van haar positieve kijk op het leven. Ze staat er, gewoon als zichzelf en vertelt over de dingen des levens die bijdragen tot een meer vervuld en stressarm leven. Ik hang aan haar lippen. Door haar ontwapenende en m'en foutistische manier van praten, gaat mijn hart sneller kloppen. Net omdat ik hier de dingen hoor waar ik zelf keihard in geloof, maar vaak twijfels over heb omdat de wereld rondom mij anders denkt. Of dat dénk ik toch.

Ze heeft het over Vuca* door de alsmaar sneller gaande wereld en hoe ons brein daar niet op is afgestemd. Over de nieuwe prikkels en verleidingen die elke dag op je afkomen en waarom het belangrijk is om voldoende breinrust in te lassen. Anders worden we angstig of erger, vallen we uit. Ik dwaal af met het beeld van een brein dat op volle toeren draait en waar onderdelen vanaf springen totdat het effectief ontploft. 

Ik grijp nog eens koortsig naar mijn horloge en noteer in allerijl nog wat zaken voor mijn speech. Ik word me plots heel bewust van mijn eigen stress coping strategie. En die schreeuwt nu 'Run Rhea Run'! Gelukkig deelt Isabelle net op tijd haar tips rond stressmanagement en weet ik mijn cortisol gehalte te verminderen door me in te beelden wat een man in een roze tutu zou zeggen. 

The stage is yours! Ok. Let's do this. 'Ik ben Rhea en heb met maison GLDN de missie om het pyjama drama de wereld uit te helpen...' Een betere timing voor een eerste pitch kon ik me niet bedenken. Het verhaal resoneert. Bemoedigende blikken brengen me verder in flow en als daarna mijn 'mini-winkeltje' overspoeld wordt met enthousiaste dames beleven mijn happy hormonen beste tijden!

Met een warm gevuld hart en totally relaxed geniet ik van het tweede deel waar professor Van Hoof een geweldige one-woman-performance neerzet over stress. She walks her talk met haar toppresentatie. Net zoals een topsporter dat doet. Eén van de sleutels van hoe we moeten omgaan met stress. Uitmuntende prestaties kun je leveren door te denken als een topsporter. Je verwacht niet dat die 24/7 top kan presteren, dat bereik je alleen door ook voldoende moddertijd in te plannen. In toptijd is stress gezond. Dan is het acuut en kort waarna je terugkeert en het herstelhormoon zijn werk kan doen. Stress daagt je uit om iets te leren, zonder stress geen ontwikkeling of innovatie. Hmm, precies nog niet zo verkeerd, die stress!

Ik realiseer me dat ze allemaal de revue zijn gepasseerd. De cortisol die in het rood ging, de pep-talks, de topprestatie herself en het herstelhormoon dat me weer terug deed neerdalen. Laat nu maar komen die moddertijd!   

 

*volatile, uncertain, complex en ambiguous

Foto: Ingebeeld

translation missing: nl.blog.comments.form_no_comments

translation missing: nl.blog.comments.approval_notice